![]()
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el
Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en
aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)
COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E
COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585
Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:
Any 1931
Cobla-orquestra de Sant Pol de Mar. En un principi es deien Refilaires de la Maresma, més endavant Maresma, i per fí, podriem dir que ja normalitzats, Maresme. Van fer el seu debut oficial a la Plaça de la Vila, de Sant Pol de Mar, la diada de Corpus, el dijous 4 de Juny de 1931. En aquest programa de presentació hi podem veure fins i tot les sardanes que van tocar aquell dia.
"El dia 25 d'Octubre de 1928 foren citats al despatx de la casa SAULEDA i Companyia els següents joves santpolencs: Josep Boter i Pera, Josep Buch i Serra, Josep Carreras i Buch, Lluís Bruguera, Josep Mª Lloveras i Pou, Joaquim Mas i Llobet, Ventura Mas i Llobet, Jaume Pera i Pascual, Josep Fugassot i Torrent, Jaume Talamàs i Casellas i Salvador Vives i Agustí. El Sr. Antoni Sauleda i Paulís els hi proposà en aquesta reunió, la formació d'una Cobla a Sant Pol, corrent a càrrec d'ell l'ensenyament gratuït del solfeig necessari. Els facilità ja un pentagrama amb una escala de notes manuscrites i els demanà que es pensessin bé si els interessava la proposta i que als tres dies (28 d'Octubre) es tornarien a reunir. Aleshores l'edat dels joves oscil·lava entre els 16 i els 21 anys. El dia 28 esmentat es reuniren novament, i en aquella reunió en Josep Carreras i Buch manifestà que per raó del seu treball no es podia comprometre, i per tant fou la primera baixa. Aquell dia el Sr. Sauleda distribuí a cadascú el Primer Mètode de solfeig, de Lemoine.
Al cap de pocs dies començaren les lliçons de solfeig, ocupant el lloc d'en Josep Carreras i Buch en Josep Vives i Ayet. Pocs dies del dia de Sant Pau de 1930 reberen els primers instruments de Cobla; hi ha una fotografia [que jo no tinc, llàstima!] feta l'endemà de Sant Pau amb els instruments i en formació de Cobla, tot i que encara no sabien tocar.
I començaren a estudiar solfeig i instruments, el primer sota la direcció del Sr. Sauleda, i els segons a les ordres del Srs. Josep Salabarnada (metall) i Robert Renart (fusta). En Jaume Talamàs i Casellas es feu càrrec del contrabaix, anant a lliçó a Barcelona amb el mestre Pere Ribalta. Els professors instrumentistes que venien setmanalment a Sant Pol cobraven de les lliçons 5 ptes. netes per cada deixeble.
La primera activitat musical que tingué la Cobla, anomenada aleshores Refilaires de la Maresma, fou una Missa de la Mare de Déu de Núria que es cantà a la Parròquia de Sant Pol el dia de la Puríssima de 1929. A mitjans del mes de Maig de 1931 tingué lloc al Cine Sant Pol la primera actuació privada de la Cobla, que la dedicà als seus familiars un diumenge al matí.
El dia 30 d'Abril de 1931, el Sr. Francesc Banchs, de Canet de Mar, assabentat de que molt aviat debutaria la Cobla de Sant Pol, es presentà a casa del Sr. Josep Mª Lloveras per a contractar la Cobla per unes enramades que tradicionalment es fan a Canet durant la vuitada de Corpus. Així és que abans de debutar la Cobla Refilaires de la Maresma, ja tenia tres contractes que sobre la marxa es convertiren en cinc. El dia 4 de Juny de 1931, diada de Corpus, després de la Processó tingué lloc el debut oficial a la Plaça de la Vila de Sant Pol de Mar. Més que pels mèrits musicals, per la novetat d'una Cobla nova i per la joventut dels seus components, l'èxit "sorprengué a la mateixa empresa". Les contractes queien com pluja menuda des dels pobles del voltant, des de Blanes fins a Badalona, més o menys.
Els preus de les audicions eren de 150 ptes. netes, o sigui: 10 ptes. per músic i 5 ptes. per despeses. Un petit autocar propietat del Sr. Aleix Nualart els portava als pobles a raó d'unes 15 ptes. per viatge.
L'any 1933 començaren els primers estudis amb instruments de Ball,amb els quals debutaren al cap de pocs mesos.
Com a dada curiosa, el preu unitari que van pagar pels intruments: trompetes, 150 ptes.; fiscorns i trombó, 300 ptes.; tenores i tibles, 600 ptes.; flabiol i tamborí, 150 ptes.; contrabaix, 400 ptes.; saxos tenors, 600 ptes.; saxos alts, 500 pts.; bateria, 600 ptes.; banjo, 300 ptes.; i violins 400 ptes.
Al formar-se l'Orquestra s'hi incorporà el jove Joan Pera i Talamàs, piano, que no tocava a la Cobla.
Vingué la guerra, i l'activitat de la Cobla-orquestra quedà molt mermada després del primer mig any. En Jaume Pera i Pascual va causar baixa, suplint-lo un músic "foraster", cosa que era la primera vegada que passava, i que va anar essent més habitual amb el pas dels anys.
A son degut temps, quan la formació ja tocava per Festes Majors, de Germandats, Gremis, etc., assajaren una Missa nova que tenia per nom A honor de Sant Josep de Calassanç, del mestre italià Oreste Ravanello, que fou tocada i cantada dotzenes de vegades per tots els pobles, actuant de solista en Josep Vives i Ayet. Tingué moltíssim èxit ja que la música era molt espectacular i ben feta. Avui dia [1978] la Cobla, que ja porta el nom de Maresme, només compta amb dos músics santpolencs: en Josep Buch i Serra i en Joan Vives i Ayet. Des de 1928 moriren Lluís Bruguera (abans de debutar, substituït per Joan Roca i Estol), Jaume Talamàs i Casellas, Salvador Vives i Agustí, Josep Boter i Pera i Joan Roca i Estol. D'altres que van causar baixa entre 1950 i 1965, per qüestions de salut o de feina, són: Ventura Mas i Llobet, Josep Fugassot i Torrent, Joan Pera i Talamàs, Josep Mª Lloveras i Pou i Joaquim Mas i Llobet.
Si algú està interessat en llegir l'article complet, ho pot fer en aquest enllaç. Cartell: Arxiu Carles Tarridas.
Anys 40 (1)
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Joaquim Mas i Llobet, Desconegut, Josep Boter i Pera, Desconegut, Joan Roca i Estol, Josep Mª Lloveras i Pou, Jaume Talamàs i Casellas i Salvador Vives i Agustí.
Al mig, d'esquerra a dreta: Josep Fugassot i Torrent, Josep Vives i Ayet, Josep Buch i Serra i Desconegut.
Foto: Arxiu Pere Sauleda.
Anys 40 (2)
Cançoner, on s'especifica que el representant és Josep Mª Lloveras, i detall del cantant d'aquell moment, Màrius Falcó.
Fotos: Arxiu Carles Tarridas.
Any 1951
Portada: Arxiu Salvador Coll i Bonancia.
Any 1953
El dia 7 de Juny de 1953 participen a l'Aplec de Calella.
Cartell: Arxiu Carles Tarridas.
Any 1954
I repeteixen el dia 13 de Juny de 1954. Mira que posa a baix, a esquerra i dreta ! ... Mama, por ... !
Cartell: Arxiu Carles Tarridas.
Anys 60
Darrere: Ramon Pera i Sánchez, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Joaquim Mas i Josep Feliu
Davant: Francesc Nogués, Desconegut, Joan Castellà i Gay, Josep Buch i Desconegut.
Foto: Arxiu Pere Sauleda.
Any 1970
Tocant al Castell d'Hostalric el dia 26 de Juny de 1970. M'explica en Ramon Julià que anaven vestits de soldats de l'època en que el Castell tenia funcions militars, i era degut a que hi havia una visita ofical del dictador "Generalísimo Francisco Franco, Jefe del Estado y Caudillo de España por la Gracia de Dios"
Darrere: Ramon Pera, Desconegut, Desconegut, Joaquim Mas, Desconegut i Josep Feliu
Davant: Francesc Nogués, Desconegut, Joan Castellà, Josep Buch i Desconegut.
Foto: Arxiu Carles Tarridas.
Anys 70 (1)
Darrere: Ramon Pera, Desconegut, Desconegut, Joaquim Mas, Desconegut i Josep Feliu
Davant: Francesc Nogués, Desconegut, Joan Castellà, Francesc Soler i Canton i Desconegut (per cert, aquest 2n tenor estava tocant en una posició ben incòmoda, degut a la precarietat del seient).
Foto: Arxiu Carles Tarridas.
Anys 70 (2)
Darrere: Ramon Pera, Desconegut, Desconegut, Joaquim Mas, Desconegut i Josep Feliu
Davant: Francesc Nogués, Desconegut, Joan Castellà, Carles Soler i Canton i Francesc Soler i Canton
Foto: Arxiu Carles Tarridas.
Any 1978 (1)
Aplec de Calella de 1978.
El contrabaixista Josep Feliu.
Autor i propietari de la foto: Josep Mª Colomer i Mir.
Any 1978 (2)
Aplec de Calella de 1978.
Francesc Nogués (flabiol) i Joan Castellà (2n tible).
Autor i propietari de la foto: Josep Mª Colomer i Mir.
Any 1978 (3)
Aplec de Calella de 1978.
Joan Castellà (2n tible); més enllà (era la sardana de Conjunt) es pot identificar en Raimon Sabater, de la
Cobla-orquestra Selvatana..
Autor i propietari de la foto: Josep Mª Colomer i Mir.