Quantcast
Channel: FOTOS DE COBLES, ORQUESTRES I CONJUNTS DE CATALUNYA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 487

LA JOVENTUT POBLATANA

$
0
0



NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1911 (1)
Cobla-orquestra de La Pobla de Lillet, fundada l'any 1895 per Francesc Fàbregas i Oristrell, de 38 anys d'edat en aquells moments. Va ser una de les primeres a les comarques de Barcelona. També va crear la fàbrica Xocolata Fàbregas, i va arribar a ser alcalde de La Pobla de Lillet.
En els seus inicis aquesta Cobla-orquestra estava formada per: Joan Capdevila i Casals (director i 1er violí), Ramon Torner i Cunill (2n violí), Manel Costa (1er violí), Anselm Rosell (1er cornetí), Climent Rabés (2n cornetí), Llorenç Capdevila (1er clarinet), Josep Cristòfol i Rovira ["Pepet Manyà"] (2n clarinet), Bonaventura Artigas (flautí), Francesc Fàbregas i Oristrell (fiscorn) i Joan Granés (tuba).
Aquest díptic desplegable és una joia, tant per l'estat de conservació com per la informació que conté. Com es pot veure millor en el següent detall, posa Any 191; interpreto que està fet expressament, de manera que el podien aprofitar durant tota la dècada, només afegint la darrera xifra. Jo el dato l'any 1911 perquè la primera actuació que veig anunciada en un diari és per les festes de la Candelera de Ripoll de 1911:

Dijous últim [2 de Febrer de 1911], festivitat de la Candelera, ‘scelebrá en el espayós local-teatre del Casino sarau de disfreces, a carrech de la orquesta «Joventut Poblatana» de Pobla de Lillet.

Podria ser que aquell any s'haguessin reconstituït, prenent instruments de Cobla i convertint-se per tant en Cobla-orquestra.
Foto: Arxiu Pepita Malaret, del blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (2)
Primera  pàgina del díptic, d'estil clarament modernista, amb el detall de l'any que comentava en la imatge anterior.
Foto: Arxiu Pepita Malaret, del blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (3)
Relació del personal artístic en la segona pàgina del díptic. Poso primer l'instrument d'Orquestra i després el de Cobla. I poso també el cognom tal com s'escriu a sota de cada fotografia de la quarta pàgina.
Pere Puig (violí director i 1er tenor), Bonaventura Bartés (1er violí i 2n tible), Joan Bartés (2n violí i 2n fiscorn), Emili Tarrés (1er clarinet i 1er tible), Josep Capdevila (2n clarinet i 2n tenor), Ramon Viñas (flauta i flabiol), Josep Cristòfol i Rovira ["Pepet Manyà"] (1er cornetí), Isidre Camprubí (2n cornetí), Ramon Torner i Cunill (fiscorn i 1er fiscorn) i Isidre Cristòfol i Rovira (contrabaix).
Foto: Arxiu Pepita Malaret, del blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (4)
A la tercera pàgina del díptic hi tenim el típic text de presentació i bones intencions, i hi consta el nom dels dos representants: Pere Puig i Josep Cristòfol.
Foto: Arxiu Pepita Malaret, del blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (5)
Retrats individuals dels músics a la quarta pàgina del díptic. D'esquerra a dreta i de dalt a baix:
Bonaventura Bartés (1er violí i 2n tible), Joan Bartés (2n violí i 2n fiscorn), Emili Tarrés (1er clarinet i 1er tible), Pere Puig (violí director i 1er tenor), Josep Capdevila (2n clarinet i 2n tenor), Josep Cristòfol (1er cornetí), Ramon Torner (fiscorn i 1er fiscorn), Ramon Viñas (flauta i flabiol), Isidre Cristòfol (contrabaix) i Isidre Camprubí (2n cornetí).
Foto: Arxiu Pepita Malaret, del blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (6)
Primer anunci de la formació que trobo a les hemeroteques, concretament a la pàgina 4 del setmanari ripollenc El Pirineu Català, en la seva edició del 16 de Setembre de 1911. L'impressor es va equivocar en el nom del representant a Ribes, i hi va posar Ramon Serrat. Ramon Serrat i Fajula aleshores ja era un destacat músic que havia viscut a Ribes de Freser l'any 1908, però l'any 1911 es trobava a Cassà de la Selva (Cobla-orquestra La Unió Cassanenca) després de passar per Granollers (Cobla-orquestra Sendras).


Any 1911 (7)
La pífia es va esmenar a partir del 4 de Novembre de 1911, posant bé el nom del representant a Ribes de Freser: Ramon Roca. Aquest també era músic, i dirigia el Quintet Ripoll-Ribes.
L'anunci es va continuar publicant fins el 17 de Maig de 1913.


Any 1915 (1)
La Pobla de Lillet: ballada de sardanes a la Plaça del Molí de la Vila, durant la Festa Major.
Foto: Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1915 (2)
Detall dels músics de la foto anterior. El contrabaix podria ser Isidre Cristòfol.
Foto: Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1918
En un portal de col·leccionisme trobo una carta datada el 12 d'Octubre de 1918 que el director de La Joventut Poblatana (no es veu el nom) adreça a algú, possiblement una comissió de festes o un ajuntament. La baixa qualitat de la imatge no em permet publicarla, però sí que en vaig poder extreure l'encapçalament, que reprodueixo aquí.
Regirant per les hemeroteques, la darrera notícia que trobo d'aquesta formació és la seva participació en la Diada nacionalista celebrada a La Pobla de Lillet el diumenge dia 19 de Setembre de 1920. Podem veure la notícia ampliada a la pàgina 7 del diari La Veu de Catalunya, edició del dimarts 21 de Setembre de 1920.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 487

Trending Articles